Új varánuszfajt fedeztek fel Indonéziában

InfoRádió / MTI
2009. július 20. 21:30
Új varánuszfajra bukkant egy német biológus Indonéziában, a tudós a Talaud-szigeteken talált rá az eddig nem ismert példányokra - jelentették be hétfőn.

A bonni zoológiai kutatómúzeum munkatársa a Varans lirungensis nevet adta a hüllőfélének, amelynek felfedezése újabb bizonyítékot jelent Indonézia rendkívüli biológiai sokféleségére - számolt be a német intézet.

A múzeum tájékoztatása szerint az új varánusz a Talaud-szigeteken ismert, a parányi szigetcsoport Szulavézi és a Fülöp-szigetekhez tartozó Maluku-szigetek között fekszik. A Varans lirungensis utótagja arra a Lirung nevű helységre utal, ahol a német tudós rábukkant az új fajra. Az eddig ismeretlen varánuszt molekulárbiológiai eljárások révén határozták meg.

Erre a fajra is nagy veszélyt jelent azonban az állatcsempészés. "Mivel a varánuszok keresettek a nemzetközi állatcsempészek körében, a nagy arányú befogás miatt könnyedén eltűnhetnek ezek a kis szigeti populációk" - hívta fel a figyelmet az új fajt is fenyegető veszélyekre a múzeum igazgatója.