AIDS-vakcinát tesztelnek Dél-Afrikában

Infostart
2009. július 20. 17:57
Megkezdődtek az AIDS-vakcina klinikai vizsgálatai Dél-Afrikában 36 önkéntesen. Szlávik János, a Szent László Kórház AIDS-betegeket kezelő főorvosa az InfoRádiónak hangsúlyozta: még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy bizonyítást nyerjen az új készítmény hatékonysága.

A földgolyón a HIV-fertőzöttek több mint 80 százaléka a fejlődő országokban él. Ezért sok vád éri a fejlett országokat, hogy nem fordítanak kellő figyelmet azokra az országokra, ahol a betegek nagy része él. Most indítanak egy olyan oltóanyag-kísérletet, amely afrikában, csak HIV-1-C típusú vírus ellen lehet hatékony, aely szinte kizárólag a Dél-Afrikai Köztársaságban van.

A legnagyobb HIV járvány Dél-Afrikában van, ezért próbálják ki ott az oltóanyagot - hangsúlyozta Szlávik János.

Az állatkísérletek után az első, embereken végzett tesztelést az Egyesült Államokban hajtották végre a kutatók, ott 12 embernek adták be az oltóanyagot, most Dél-Afrikában 35 embert fognak beoltani. Hozzátette: azt egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy a hosszú évek alatt kifejlesztett vakcina ad-e védettséget, vagy csak lassítja a fertőzés lefolyását.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást