eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Boudicca királynő romboltathatta le a vaskori brit várost

Boudicca királynő romboltathatta le azt a vaskori brit várost, amelyet a régészek egy római kori oppidium romjai alatt fedeztek fel Hampshire grófságban.

A Readingi Egyetem régészei 1997 óta folytatnak ásatásokat Silchester közelében, ahol Calleva Atrebatum erődített várost tárják fel. A római kori település poligonális elrendezésű volt, Calleva Atrebatum amfiteátruma a városfalakon kívül kapott helyet. Míg a legtöbb római kori település a rómaiak távozása után is lakott maradt, Calleva Atrebatumot lakói elhagyták.

Calleva Atrebatum romjai alatt a régészeknek feltételezéseik szerint sikerült felfedezniük a brit szigetek egyik legkorábbi vaskori városát. A település jóval 43 előtt, a rómaiak megszállása előtt jöhetett létre - olvasható a BBC News hírei között.

"Tizenkét évnyi ásatások után értünk el a Kr.u. I. századi réteget, ahol az első jeleit látjuk egy vaskori településnek" - nyilatkozta Michael Fulford régészprofesszor.

Az archeológusok bizonyítékot találtak arra nézve, hogy valamikor 50 és 80 között a vaskori település porig égett.

"Nagy a valószínűsége, hogy Boudicca adhatott utasítást a város elpusztítására" - tette hozzá Michael Fulford professzor.

Boudicca a Délkelet-Britanniában élő brit kelta törzs, az icenusok királynője volt. Férje, az icenus király, Prasutagus halála után (60 körül), a rómaiak átvették az uralmat az icén területek felett. Miután a rómaiak bántalmazták a királynőt és két lányát, Boudicca fellázította Britannia lakóit. Serege elfoglalta Camudolumot (mai Colchester), elpusztította Verulamiumot (St. Albans), porig égette az akkor húsz éves Londiniumot (London), 70 - 80 ezer embert ölve meg. Miután Suetonius Paulinus leverte a felkelést, Boudicca Kr.u. 61-ben öngyilkos lett.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×