Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Boudicca királynő romboltathatta le a vaskori brit várost

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Boudicca királynő romboltathatta le azt a vaskori brit várost, amelyet a régészek egy római kori oppidium romjai alatt fedeztek fel Hampshire grófságban.

A Readingi Egyetem régészei 1997 óta folytatnak ásatásokat Silchester közelében, ahol Calleva Atrebatum erődített várost tárják fel. A római kori település poligonális elrendezésű volt, Calleva Atrebatum amfiteátruma a városfalakon kívül kapott helyet. Míg a legtöbb római kori település a rómaiak távozása után is lakott maradt, Calleva Atrebatumot lakói elhagyták.

Calleva Atrebatum romjai alatt a régészeknek feltételezéseik szerint sikerült felfedezniük a brit szigetek egyik legkorábbi vaskori városát. A település jóval 43 előtt, a rómaiak megszállása előtt jöhetett létre - olvasható a BBC News hírei között.

"Tizenkét évnyi ásatások után értünk el a Kr.u. I. századi réteget, ahol az első jeleit látjuk egy vaskori településnek" - nyilatkozta Michael Fulford régészprofesszor.

Az archeológusok bizonyítékot találtak arra nézve, hogy valamikor 50 és 80 között a vaskori település porig égett.

"Nagy a valószínűsége, hogy Boudicca adhatott utasítást a város elpusztítására" - tette hozzá Michael Fulford professzor.

Boudicca a Délkelet-Britanniában élő brit kelta törzs, az icenusok királynője volt. Férje, az icenus király, Prasutagus halála után (60 körül), a rómaiak átvették az uralmat az icén területek felett. Miután a rómaiak bántalmazták a királynőt és két lányát, Boudicca fellázította Britannia lakóit. Serege elfoglalta Camudolumot (mai Colchester), elpusztította Verulamiumot (St. Albans), porig égette az akkor húsz éves Londiniumot (London), 70 - 80 ezer embert ölve meg. Miután Suetonius Paulinus leverte a felkelést, Boudicca Kr.u. 61-ben öngyilkos lett.