eur:
393.31
usd:
367.94
bux:
66155.23
2024. április 24. szerda György

A NASA felfüggeszti az űrsiklók felbocsátását

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felfüggeszti űrrepülőgépeinek felbocsátását, amíg nem tisztázódik, hogy a hőszigetelő hab darabjai miért váltak le az Endeavour űrsikló üzemanyagtartályáról a szerdai start után - közölte pénteken John Shannon, az űrprogram igazgatója.

Shannon szerint a NASA nem aggódik ugyan a mostani eset miatt, de a következő felbocsátáshoz a szakembereknek meg kell érteniük, hogy miért válnak le a szigetelőburok darabjai. Tisztázni kell, hogy egyedi esetről vagy általános problémáról van-e szó. A programigazgató kifejtette, hogy levált szigetelődarabok viszonylag későn szakadtak le az üzemanyagtartályról, ezért nem okozhattak nagyobb kárt.

Az Endeavourt helyi idő szerint szerdán indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és sikeresen Föld körüli pályára állt. Az űrhajó külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera rögzítette, hogy a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja felbocsátáskor nekicsapódik az űrhajó testének, károkat okozva benne.

Bill Gerstenmeier, a NASA műveleti főnöke közölte, hogy a szigetelőhab 8-9 darabkája az indítás utáni 107-ik másodpercben szakadt le a külső üzemanyagtartályról.

Az űrsikló ekkor már olyan magasságban járt, ahol csekély a légnyomás, így a szigetelőburok levált darabjai nem okozhattak komoly sérülést. Ha ez a korábban, alacsonyabb magasságban történt volna, akkor más lett volna a helyzet.

Az Endeavour legénysége közben már megkezdte az űrhajó hőszigetelő burkolatának rutinszerű átvizsgálását az Endeavour robotkarjának segítségével. John Shannon szerint eddig semmi olyat nem találtak, ami aggodalomra adhatna okot, az előzetes vizsgálatok során csak néhány kisebb horpadást láttak a hővédő burkolaton.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×