Műholdakkal a kék vércsék nyomában

Infostart
2009. július 13. 16:40
Öt grammos műholdas jeladót szerelnek fel a Magyar Madártani Egyesület munkatársai nyolc kékvércsére. A szakemberek a fokozottan védett madárfaj vonulási útvonalát térképezik fel Európában - mondta el az InfoRádiónak Palatitz Péter, a kékvércse LIFE program koordinátora.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kutatói a világ legkisebb, madárra szerelhető műholdas adóinak segítségével, most első ízben gyűjthetnek adatokat a kék vércsék vonulási útvonaláról.

Az esemény mérföldkő lehet a madárvonulás-kutatásban, mert az alig 130-180 grammos súlyú kék vércsékre eddig nem állt rendelkezésre műholdas nyomkövető, így a hazai egyedek vonulásáról és teleléséről gyakorlatilag semmit sem tudunk.

Az MME, több nemzeti park igazgatósággal együttműködve, évek óta dolgozik a kék vércse védelmi programban az Európai Unió LIFE alapjának támogatásával. A négyéves program célja a védett faj állományának megismerése és megőrzése, életmódjának feltérképezése. 2009-ben a vetési varjúval együtt kék vércse lett az év madara.

A világ első műholdas adójával felszerelt kék vércséje Jázmin lett; ő már felnőtt tojó és a Kőrös Maros nemzeti Park területén él.

Az így nyert adatok várhatóan pontos információt szolgáltatnak majd a kék vércsék vonulási útvonalairól és telelőhelyéről, mely megnyitja az utat a szakemberek számára, hogy a kék vércse védelmi tevékenységet Európa más részeire és Afrikára is kiterjesszék.

A vércsék tömeges éjszakázó helyeinek megismerésére különösen nagy szükség van, mert a nálunk fokozottan védett madarakat a tőlünk délebbre eső országokban illegálisan vadásszák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Palatitz Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást