Egyetlen adag vakcina is elég lesz a veszettség ellen

Infostart
2009. július 9. 07:38
Amerikai tudósok olyan injekciót fejlesztettek ki, amely élethosszig tartó védettséget ad a veszettség ellen, és csak egyetlen egy adag szükséges belőle.

A veszettség évente közel 55 ezer ember halálát okozza, és bár vannak hatásos eszközök, amelyekkel kezelni lehet a betegséget, a kutatók még mindig keresik a módszert, hogyan lehet a leghatékonyabban és a legolcsóbban megelőzni és kezelni azt.

A veszettség, amelyet egy, az idegrendszert megtámadó vírus okoz, főleg a fejlődő országokban jelent gondot. Ha egyszer valaki érintkezik a vírussal (főként kutyaharapás útján), a tünetek többnyire halálosak, bár léteznek vakcinák a kór kezelésére.

Afrikában, Ázsiában és Amerika egyes részein a nem megfelelő vakcinaprogramok és a veszettséggel megfertőzött emberek korlátozott gyógyszerhez jutása jelenti a legnagyobb problémát.

A philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói olyan vakcina kifejlesztésén dolgoznak, amely élethosszig tartó védettséget ad a veszettség ellen. Az egereken végzett kísérletek bíztatóak: egyetlen adag a vírus gyengített formáját tartalmazó vakcinából is képes volt az állatok agysejtjeiből kitisztítani a fertőzést. Az eredmény feltételezi, hogy a veszettséget már megkapó ember szervezetében is hatékony a szer, bár ennek bebizonyítására további kísérletek szükségesek.