Lustaságuk miatt nőttek óriásira a dinoszauruszok

InfoRádió / MTI
2009. július 8. 21:00
Az vagy, amit megeszel - ez úgy tűnik, a szauropodákra, a négylábú növényevő dinoszauruszokra is érvényes.

Egy amerikai kutató szerint az állatok azért értek el hatalmas méreteket, mert az egykor bőségesen jelenlévő táplálékot rendkívül hatékonyan tudták hasznosítani. Csupán pár tengeri emlős, például a kék bálna tett szert valaha is náluk nagyobb testtömegre.

Brian McNab, a gainesville-i Floridai Egyetem kutatója azt írta a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban, hogy a tömegéhez képest felhasznált energia határozza meg egy állat maximális méretét.

Amennyiben két állat ugyanannyi energiát vesz magához, az nő nagyobbra, amelyik hatékonyabban hasznosítja azt. McNab ehhez kifejlesztett egy modellt, amely a dinoszauruszok energiafelhasználását a ma élő emlősökével és hüllőkével hasonlítja össze.

McNab arra következtetett az eredményekből, hogy a dinoszauruszok energiahasznosítása a hüllőké és az emlősöké közé eshetett. A ma élő, hasonló tömegű emlősökhöz képest csak ötödannyi energiát használtak fel, de háromszor annyit, mint a gyíkok. Amennyiben az óriási hüllők a gyíkok energiahatékonyságával bírtak volna, valószínűleg 330 tonnával nehezebbek lettek volna.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a szauropodák már a fej vérellátásának nehézségei miatt sem nőhettek akármekkorára. Korábbi becslések alapján a legnehezebb dinoszauruszok tömege elérte a száz tonnát, újabban azonban kétségek fűződnek e számokhoz. Egy új modell szerint ugyanis számos dinoszauruszfaj eddig számított tömege valójában lényegesen kisebb volt, ezért drasztikusan csökkenteni kell a becsléseket - harmincnyolc tonna esetében például tizennyolcra.

A kipusztult gigászok, köztük a brontoszauruszok valószínűleg a táplálékbőségnek és annak köszönhették tömegüket, hogy kevés mozgással igen jól hasznosították az energiát.