Megdőlt a sörhas mítosza

Infostart
2009. július 7. 10:00
A sörimádók annyit ihatnak a nedűből, amennyit csak akarnak, anélkül, hogy aggódniuk kellene a sörhas miatt. Egy kutatás kimutatta: a sörhasért a genetika a felelős.

Egy nyolc éven át zajló, több mint 20 ezer ember bevonásával készített felmérés szerint az, aki rendszeresen sört iszik, valóban hízni kezd, de a plusz súly nem feltétlenül a hasán rakódik le.

A kutatók a vizsgálat végén megmérték a résztvevők csípő- és derékméretét, és nemcsak azoknál alakult ki sörhas, akik a legtöbb sört fogyasztották; valamennyi vizsgált csoportban voltak olyanok, akiknek a hasa megnőtt. Ebből a svéd és német kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a genetika jobban befolyásolja, hogy az emberek hízásnak indulnak-e, mint csak a sörivás.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem az ivászatra bátorítanak megállapításaikkal, sőt, aki leteszi a poharat, az nem hízik el.

A kutatás szerint azok hízták a legtöbbet, akik naponta egy liternél több sört ittak meg a vizsgált időszak során.

A sörben nincs zsír, és fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a bor - fél literben mindössze 200 kalória van.