Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megvan a tartós megoldás az allergia kezelésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősorban rovarcsípések okozta, időnként életveszélyes allergia, valamint az allergiás nátha és asztma ellen bizonyult hatásosnak az az új kezelés, amellyel közvetlenül az emberi szervezet immunrendszerét befolyásolják. Az évekig is eltartó terápia végén a beteg tünetei véglegesen elmúlnak el - közölte a Magyar Allergológiai Társaság főtitkára, a Svábhegyi Allergológiai centrum igazgatója.

Az allergén specifikus immunterápia jelenleg az egyetlen olyan kezelés, ami nem tünetileg, hanem okilag gyógyítja a beteget - mondta az InfoRádiónak Kósa Lajos, a Magyar Allergológiai Társaság főtitkára.

Kifejtette: a kezelés képes arra, hogy a szervezetben felborult immunológiai egyensúlyt rendezze, emellett pedig egy védő ellenanyag-termelést indít meg, ezáltal a későbbiekben a beteg képes az allergének ellen védekezni, vagyis ugyanúgy reagálni, mint az egészséges emberek.

A Svábhegyi Allergológiai centrum igazgatója közölte: magas hígítású oldatban vagy tablettás készítmény van elhelyezve az az allergén részlet, amely a betegnél az allergiás reakciót kiváltja. Ezeket fokozatosan emelkedő adagban alkalmazva, a szervezetet hozzászoktatva kialakul egy toleráns állapot, így ha később az allergénnel találkozik a beteg, akkor nem lép fel gyulladásos reakció - tette hozzá.

Kósa Lajos kiemelte: a terápia elsősorban a méh- és a darázscsípés-allergia esetében hatásos, itt 90 százalékos a gyógyulás 2-3 év után. A kezeléssel megelőzhető az asztma kialakulása az allergiás náthások esetében, az allergiás asztmás betegségben szenvedőknél pedig megakadályozza a tünetek rosszabbodását - mondta.

Hanganyag: Torda Júlia