Óriás dinoszauruszfogra bukkantak Spanyolországban

InfoRádió / MTI
2009. június 24. 19:22
Óriási, 9,8 centiméteres dinoszauruszfogra bukkantak Spanyolországban. A fog a feltételezések szerint egy alloszauruszé lehetett - a két lábon járó húsevő a késői jura időszakában, 155-145 millió évvel ezelőtt élt.

Az állat nagy koponyával rendelkezett, állkapcsában több tucatnyi éles fog ékeskedett. Testhossza körülbelül 8,5 méter volt, de elképzelhető, hogy lehettek 12 méteres példányok is. Aránylag nagy és erőteljes hátsó lábakkal és háromujjú mellső lábakkal rendelkezett - olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

A fogat, amelyre Teruel tartományban Riodeva közelében az üledékben bukkantak, az alloszaurida dinoszaurusz-család más tagjainak az Ibériai-félszigeten talált fogaival vetik egybe. A leletet összehasonlítják egyebek közt a Portugáliában fellelt 12,7 centiméteres dinoszauruszfoggal, ahogy a Spanyolországban talált 8,27 centiméteres példánnyal is. Utóbbit tartották egyébként eddig a legnagyobb spanyolországi fogleletnek.

Riodeva közelében eddig növényevő dinoszauruszoktól származó több lelet is előkerült, például a szauropodák, azaz "gyíklábú" dinoszauruszok, sztegoszauruszok, vagyis "fedeles gyíkok", valamint a madárlábúak rendjébe tartozó ornitopodák fosszíliáit tárták fel.

"Immár a húsevő dinoszauruszok is reprezentálva vannak két közepes méretű teropoda, valamint az óriásragadozó, az alloszaurusz által" - hangsúlyozta Luis Alcalá, a Teruel-Dinopolis paleontológiai alapítvány ügyvezető igazgatója.

A húsevő dinoszauruszok életük során új fogakat növesztettek, ami növeli annak a valószínűségét, hogy a paleontológusok ilyen leletekre bukkannak. Ebben az esetben a korona állapotából ítélve azonban, amelyen nincsenek lekopott felületek, nem egy "leselejtezett" fogról van szó. A paleontológusok ezért abban reménykednek, hogy a közelben megtalálhatják a nagyragadozó fosszíliáit, amely akár Európa legnagyobb dinoszauruszát, a Turiasaurus riodevensist sem félt megtámadni.