Szülősátrakkal segítik a tibeti antilopokat

InfoRádió / MTI
2009. június 19. 21:00
Kínai környezetvédők nagyméretű sátrakat állítottak fel, hogy a veszélyeztetett fajnak minősülő tibeti antilopoknak a borjadzás időszakában is nyugodt körülményeket teremtsenek a Csinghaj-Tibeti-fennsíkon található nemzeti parkban.

Az antiloptehenek minden évben hosszú utat tesznek meg az újszülöttek szempontjából kedvezőbb legelőkig, az utóbbi időben azonban ezeken a területeken is egyre gyakoribbak a hófúvások - mondta Vang Csou-taj, a terület védelmét ellátó iroda vezetője.

A sátrakat egy 4700 méteres körzetben állították fel, ahol a szakemberek 1000 vemhes tehenet figyeltek meg. A nemzeti parkban tavaly mintegy harmincezer tibeti antilop született, ezért az állatok nyugalma érdekében májustól kezdve a turistákat sem engedik a területre.

A zord időjárás mellett a legnagyobb veszélyt a fegyveres orrvadászok jelentik, akik az antilopok értékes prémjéért vadásznak rájuk.

A luxuscikknek minősülő szőrmesálak miatt a 90-es évekre az antilopok populációja 20 ezer egyedre apadt. Az 1998-tól vadőrökkel védett területen a veszélyeztetett állatok száma 2008-ra azonban ismét 60 ezer fölé emelkedett.