Kevesebb az öngyilkosság a népszerű fájdalomcsillapító betiltását követően

Infostart
2009. június 19. 18:30
Bár sokan tiltakoztak a széles körben használt, de veszélyesnek minősített Co-proxamol fájdalomcsillapító betiltása ellen, brit szakértők szerint a drasztikus lépésnek köszönhetően csökkent az öngyilkosságok száma.

A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmányban brit kutatók azt állítják: a Co-proxamol nevű fájdalomcsillapító szer forgalomból való kivonása után jelentősen csökkent az öngyilkosságot elkövetők száma Angliában és Walesben.

Az erős szer, amelynek széles hatóköre a hátfájdalmaktól az izületi gyulladások által keletkezett fájdalmak kezeléséig terjedt, igen veszélyesnek bizonyult, ugyanis akár véletlenül is könnyen túl lehetett adagolni.

Nagy-Britanniában 2005-ben jelentették be, hogy két éven belül kivonják a forgalomból a Co-proxamolt, amelynek engedélyét így 2007-ben vonták be. Keith Hawton, az Oxfordi Egyetem kutatója megjegyezte: a korlátozás előtt a szóban forgó szer volt a felelős a gyógyszertúladagolásos halálesetek ötödének. A 2007-es határidőre a Co-proxamol felírása 59 százalékkal esett vissza, mivel az orvosoknak azt tanácsolták, hogy pácienseiknek másféle fájdalomcsillapítót adjanak.

2005 és 2007 között a Co-proxamol okozta halálesetek száma 62 százalékkal esett vissza. Az adatok szerint a kivonása előtt a szer miatt évente 300-400 túladagolás történt, ötödük véletlenül, mivel a fájdalomcsillapító már kis adagban is halálos lehet.

Több szakértő azonban azt állítja, hogy sokan azok közük, akik korábban a Co-proxamol segítségével enyhítették fájdalmaikat, most nem találnak a gyógyszer helyett másik hatékony alternatívát.