Meglepő eljárás az ételallergia gyógyítására

Infostart
2009. június 11. 21:31
Tej- vagy mogyoróallergiája van? Lehet, hogy már nem sokáig kell szenvednie tőle, egy egyesült államokbeli kísérlet készítői szerint ugyanis megoldást talált a problémára: az ételallergiát a reakciót kiváltó ételekkel kezelik, igaz, nagyon kis adagot használnak.

A kutatók 13, mogyoróallergiában szenvedő gyermeket vontak be a vizsgálatba, akiknek a mogyoróban lévő fehérjét adták, olyan mennyiségben, amennyi az egy szem mogyoróban lévőnek az egy ezreléke.

A mennyiség négy gyermeknél váltott ki allergiás reakciót, így ők a továbbiakban nem vettek részt a kísérletben. Kilencen azonban éveken át részt vettek a programban, amelynek végére megszűnt a mogyoróval szembeni allergiájuk.

A kezelés tehát sokaknak megoldás lehet, bár nem mindenkinek. Akiknek a szervezete igen érzékeny az allergén anyagra, azoknál nem alkalmazható a módszer.

A kutatók az eredmények közzétételekor azonban mindenkit figyelmeztetnek: senki se próbálja meg saját magán, orvosi ellenőrzés nélkül alkalmazni az eljárást, a dózis meghatározása ugyanis igen fontos része a dolognak, és ennek elvétése végzetes lehet.