Remény a bőrrákosoknak

Infostart
2009. június 2. 18:00
Kutatók azt állítják: kidolgoztak egy olyan készítményt, amely a bőrrák legveszélyesebb, legtöbb áldozatot szedő fajtájának kezelésére is alkalmas.

A gyógyszer a fejlesztők állítása szerint alkalmas a leginkább előrehaladott állapotban lévő betegség gyógyítására is.

A kísérleti stádiumban lévő gyógyszer, amely a PLX4032 nevet kapta, kifejlesztői szerint alkalmas lehet majd arra, hogy az eddig menthetetlennek tartott betegeket is meggyógyítsa.

A készítmény, amelyet egy egyesült államokbeli rákkonferencián mutatta be a Roche és a Plexxikon, a BRAF nevű mutáns gén szelektív blokkolására alkalmas; ez egy olyan gén, amely a melanóma 60 százalékában mutatható ki, de előfordul végbél- és a pajzsmirigyrákban is.

A szer segít megakadályozni a tumor növekedését, és a rákos sejtek terjedését is. A gyógyszer tesztelésébe eddig 16, BRAP-pozitív beteget vontak be, az esetek több mint 50 százalékában a daganat mérete a kezelésnek köszönhetően 30 százalékkal csökkent.

Az pedig a kezeltek mindegyikére elmondható volt, hogy a gyógyszer szedése alatti fél évben daganatuk mérete nem növekedett.

A bőrrákfajták közül a rosszindulatú melanóma előfordulásának száma emelkedik a leggyorsabban Nagy-Britanniában. Mindez nagyrészt az erős napsugárzás következménye, amelytől egyre kevésbé védik magukat az emberek.