Új gyógyszer adhat reményt a prosztatarákosoknak

Infostart
2009. május 28. 21:30
Két éven belül elérhető lehet egy gyógyszer, amitől az esetek 70 százalékában összehúzódnak a rákos daganatok. A legutolsó próbák szerint az abiraterone-ból beszedett napi négy tabletta kontrollálja a prosztatarákot és csökkenti a fájdalmakat, ráadásul alig van mellékhatása.

A hatása ugyanakkor nem korlátlan, mivel a tumor nyolc hónap után visszanőhet, a tudósok viszont már kifejlesztették azt a metódust, aminek a segítségével - ha a gyógyszert szteroiddal kombinálják - újabb 12 hónapra ki tudják terjeszteni a hatását.

A gyógyszer, amit a londoni Rákkutatási Központ fejlesztett ki, nagyon jól reagál egy olyan génelváltozásra, ami a rák kialakulásához vezet.

Dr. Gert Attard, a kutatás vezetője elmondta, a tesztekbe 54 pácienst vontak be. Nekik nagyon agresszív prosztatarákjuk van, amit különösen nehéz gyógyítani, és szinte mindig halállal végződik. Remélik, hogy az új gyógyszerrel meghosszabbíthatják életüket.

A hormon-, a radio- és a kemoterápiánál az aribaterone jóval hatékonyabban blokkolja azokat a vegyületeket a szervezetben, amelyek segítenek a férfihormon, a tesztoszteron termelésében.

A gyógyszer utolsó tesztelését most végzik, világszerte 150 kórházban. Ha ez is sikeres lesz, a tudósok azt remélik, 2011-ben piacra kerülhet. Peter Johnson professzor szerint az első eredmények nagyszerűek.