Kontaktlencse ad reményt a vakoknak

Infostart
2009. május 28. 12:40
Õssejtek felhasználásával készítettek kontaktlencsét ausztráliai kutatók. Azt állítják: az eszköz azoknak is visszaadhatja a látását, akik olyan betegségben szenvednek, amely vakságot okozott náluk.

A lencse elkészítéséhez a páciens saját őssejtjeit használják a kutatók, amelyeket a szemből vettek ki, így próbálják helyreállítani a károsodott szaruhártyát, a szem külső, átlátszó rétegét.

A kontaktlencsét egy műtéti beavatkozás által ültetik be a szembe. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel elvégezhető, a műtéten átesők akár két órán belül távozhatnak a kórházból, így nem kell drága kórházi ellátást fizetniük.

A műtéti beavatkozást eddig három páciensen végezték el a kutatók, mindhármuk már igen gyengén látott a szaruhártya károsodása miatt.

A betegség a vakságot okozó problémák közül a negyedik leggyakoribb, világszerte mintegy 10 millió ember látásvesztését okozza. Kiváltó oka lehet genetikai, de kemoterápiás kezelés, fertőzés, esetleg égési sérülés is okozhatja, valamint egyes oltások és szteroidos kezelések.

A Sydney-ben lévő Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatói azt is elmondták: a kontaktlencsének nagyjából három hétig kell a szemben lennie, azalatt elindítja a regenerálódást.

A kutatók azt remélik, hogy az eljárás fejlesztésével más szembetegségeket is gyógyítani tudnak majd.