A fiatal diszlexiások harmadának kezelhető látásromlása van

Infostart
2009. május 23. 21:32
A diszlexiában szenvedő fiatalok harmadának olyan szembaja van, amelyet lehet kezelni - állítja egy kutatás. Általában ez a közellátás romlását okozza, így nehezebben olvasnak ezek a gyerekek.

Britanniában hatmillióan szenvednek diszlexiától, amit agyi problémának vélnek, és ami miatt nehezen olvasnak és írnak. Miután diagnosztizálták valakinél a betegséget, plusz segítséget kapnak a tanulásban, és több időt hagynak neki a vizsgára.

Azonban néhány szakértő szerint a diszlexia nem létezik, utoljára pedig a brit munkáspárti képviselő állította, hogy a diszlexia csak egy mítosz, amelyet az oktatási szakértők találtak ki azért, hogy a rossz minőségű tanítást így magyarázzák meg.

A legutolsó, a témában született tanulmányhoz viszont száz, különböző problémákkal küzdő gyermeket vizsgáltak meg. 57 százalékuk olyan betegségben szenvedett, amelynek következtében egyik szemükkel sem látnak jól közelre. Dr Robin Pauc , a tanulmány szerzője 30 százalékra teszi azon diszlexiás gyerekek számát, akik ilyen szemproblémával küzdenek.