Le akar fogyni? Aludjon többet!

Infostart
2009. május 21. 08:00
Azt állítja egy kutatás, hogy akik keveset alszanak, azok könnyebben híznak el, még akkor is, ha egyébként aktívabbak nap közben, mint sokat alvó társaik. A keveset alvóknak általában nehezebb elaludniuk és hosszan szunyókálniuk.

Az álmatlan éjszakák okozta szenvedés pedig fölboríthatja a hormonháztartást. Így csökkenhet a leptin, az éhséghormon mennyisége, és így többet esznek a rossz alvók.

Az amerikai kutatók 14 önkéntes alvási szokásait és energiafelhasználást vizsgálták. Figyelték a mozgásukat, testhőmérsékletüket és az aktivitás, valamint a pihenés más jellemzőit.

A keveset alvók testtömeg-indexének átlaga 28,3 volt, ami elhízottat jelent, míg a sokat alvóké 24,5, ami normális és átlagos. Mindez annak ellenére, hogy 25 százalékkal többet sétáltak nap közben a keveset alvók, és ezer kalóriával többet égettek el.

A stressz ugyancsak fontos szerepet játszhat az alvásidő mennyiségi és minőségi összetevőinek csökkenésében, valamint több evésre sarkallhat. A kialvatlanság és a stressz pedig szétszórtságot is okozhat, így nehezebben sikerül elintézniük dolgokat, ami megint csak tovább növeli a stresszt.