Plágiumkereső szoftvert használnak Kínában

InfoRádió / MTI
2009. március 18. 07:36
A kínai akadémiai folyóiratok a tudományos életben is előforduló hamisítások ellen plágiumkereső szoftverrel vizsgálják át a kiadásra kerülő munkákat.

 Az akadémiai irodalom ellenőrzésére létrehozott Academic Misconduct Literature Check (AMLC) programot elsőként a természettudományi folyóiratok szerkesztői próbálhatták ki, a plágiumkereső a felsőoktatási intézmények számára március közepétől vált elérhetővé - mondta a fejlesztő Tsinghua Tongfang Knowledge Network Technology Group szóvivője.

A szoftver a pekingi Tsinhua Egyetemen 1994 óta összegyűjtött több mint 60 millió kiadványt tartalmazó adatbázisán alapul, amely közel 7500 akadémiai folyóiratból, disszertációkból, évkönyvekből és a fontosabb konferenciák publikációiból jött létre.

Az összeollózott anyagokat lebuktató szoftvert már több mint ezer kínai természettudományi folyóirat használja, az elmúlt három hónap alatt megközelítőleg 72 ezer cikket ellenőriztek.

Az Tsinhua Egyetem egyik munkatársa szerint kedvezőek a visszajelzések. A próbaverziót mintegy 200 egyetemen kezdték használni, ahol eddig a plagizálásra csak az egyetemi tanárok szakmai ismerete alapján derülhetett fény.

A program csak a kínaiul írt anyagokat képes átvizsgálni, ugyanis az idegen nyelven írt munkák ellenőrzéséhez nincs meg a szükséges adatbázis. A szoftver jelenleg még ingyenes, a végleges verzióért azonban majd fizetni kell - hangsúlyozták a fejlesztők.

Plágium vádjával legutóbb a múlt hét vasárnap bocsájtották el állásából a Csöcsiangi Egyetem egyik docensét, aki egy korábbi munkából kimásolt kutatási eredményeket nyolc értekezésében is felhasználta, s az egyik anyagot publikálásra több tudományos folyóiratnak is elküldte.