Hogyan kerül női nemi hormon az ásványvizekbe?

Infostart
2009. március 17. 17:38
Nem egyértelmű, hogy a műanyag palackok a felelősek a napokban német kutatók által az ásványvizekben kimutatott ösztrogén jellegű vegyületekért - hívta fel a figyelmet a Kémiai Kutatóközpont tudományos osztályvezetője. Iván Béla, az ELTE egyetemi magántanára hozzátette: további vizsgálatok folynak, mert elképzelhető, hogy a palackok fertőtlenítése után kerül a női nemi hormonhoz hasonló anyag az ásványvizekbe. A szakember kiemelkedő jelentőségűnek tartja a frankfurti kutatók vizsgálatait.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy azért vannak jelen egyes ásványvizekben ösztrogén jellegű vegyületek, mert azokat műanyag palackokba töltik - mondta az InfoRádiónak a Kémiai Kutatóközpont tudományos osztályvezetője.

A közelmúltban a frankfurti Goethe Egyetem kutatói harmincnál is több ásványvizet vizsgáltak mikrobiológiai módszerekkel, és azt találták, hogy a PET-palackban árult vizek hatással voltak a vizsgált mikroorganizmusok szaporodóképességére, míg az üvegben forgalmazott vizek nagyobb részénél nem figyeltek meg ilyen hatást.

Iván Béla elmondta: az már ismert, hogy a polikarbonátokban megtalálható bisztenol A-nak van ilyen hatása, ám ezt a PET-palackok gyártásánál nem használják, ezért a német kutatók számára is kérdés, hogyan kerülhetnek a vizekbe az ösztrogén jellegű vegyületek.

Lehetséges - magyarázta az ELTE egyetemi magántanára - hogy ezek magukból a palackokból oldódnak ki, esetleg a tisztítás során használt anyagokból maradnak hátra, de az sem kizárt, hogy a vízben találhatók meg.

Az ilyen ösztrogén jellegű anyagok mind a női, mind a férfi szervezetre hatással vannak, azt azonban nem lehet tudni, hogy hosszú távon ez mit jelent - mondta Iván Béla. A szakember szerint a kutatás nagyon fontos, hiszen felhívja a gyártók figyelmét: a műanyagokból bizonyos vegyületek a tárolás során kioldódhatnak.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást