Cukorbetegséghez vezethet a kevés alvás

Infostart
2009. március 13. 06:00
Nagyobb a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik keveset alszanak - állapította meg egy amerikai kutatás.

A buffalói egyetem kutatóinak tanulmánya szerint, aki hat óránál kevesebbet alszik hétköznap éjszakánként, annak 4,5-szer nagyobb az esélye, hogy szervezetében kialakuljon az emelkedett éhomi vércukor (IFG) nevű állapot, mint azoknál, akik 6-8 órát alszanak.

Emelkedett éhomi vércukorról akkor beszélünk, ha legalább nyolc órával az étkezés után a vércukorszint 6,1 és 6,9 mmol között van literenként. Ez még nem diabéteszt jelent, de a szénhidrát-anyagcsere zavarát jelzi, és az esetek többségében később kialakul a cukorbetegség is.

A kutatók hat éven keresztül vizsgáltak önkénteseket, és a megállapításokat az Amerikai Kardiológiai Társaság konferenciáján ismertették.

Lisa Rafalson vezető kutató kiemelte: a kutatás újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a nem megfelelő alvás és az egészségügyi problémák között összefüggés van, és reméli, hogy a megállapítások hatására további kutatások indulnak el ezen az összetett területen.

Egy korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy az ebéd utáni szieszta növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét.