Másodpercek alatt feltöltheti mobilját

Infostart
2009. március 12. 20:20
Olyan töltőt fejlesztettek ki amerikai kutatók, amellyel mindössze tíz másodperc alatt fel lehet tölteni egy mobiltelefont. A felfedezésnek köszönhetően az elektromos autók is nagyobb sebességre lehetnek képesek.

A jelenleginél százszor gyorsabban, tíz másodperc alatt lehet majd feltölteni a mobiltelefonokat annak a találmánynak köszönhetően, amelyet a massachusettsi egyetem kutatói fejlesztettek ki.

A jelenleg is használatos lítium-, vas- és foszfátakkumulátorok (LiFePO4) jelentős energiát képesek tárolni, de órákig tart a feltöltésük. Byoungwoo Kang és Gerbrand Ceder most Olyan burkolatot fejlesztett ki, amelyben a lítiumionokat és -elektronokat az akkumulátort alkotó anyag parányi üregei felé vezetik, jelentősen felgyorsítva így a negatív és a pozitív pólus közötti áramlást.

A fejlesztés révén megfelelő töltőberendezés segítségével egy gépjármű-akkumulátor öt perc alatt feltölthető lenne a jelenlegi hat-nyolc óra helyett. A kutatók azt remélik, hogy az elektromos autók is gyorsabban terjednek el, mivel nagyobb sebességre lehetnek képesek.

Két amerikai vállalat nyerte el a technológia felhasználási jogát, és az új akkumulátorok 2-3 éven belül piacra kerülhetnek. A fejlesztést a laptopoknál és a digitális fényképezőknél is alkalmazni lehet majd. A kutatók azt is ígérték, hogy kisebbek és könnyebbek lesznek az akkumulátorok.