Vészesen emelkedik a tengerszint a felmelegedés miatt

Infostart
2009. március 11. 10:30
A legújabb kutatások szerint az Antarktisz egy részének elolvadása néhány száz év alatt öt méterrel emelheti meg a vízszintet - mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató, aki arról is beszélt, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben a szigetállamok, továbbá tengerpartok vannak, ahol föld népességének a fele él.

Gyorsabban emelkedik a széndioxid és más üvegházhatású gázok koncentrációja, mint akár két évvel ezelőtt, gyorsabban olvad a tengeri jég - mondta el az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató.

Mint kifejtette: az Antarktisz egy részénél a jég a kontinentális talapzattal érintkezik, ha a jégtakaró megolvad, ami száz éven belül bekövetkezhet, akkor öt méterrel emelkedik a tenger szintje. Ha Grönland teljesen elolvad, akkor hét méterrel emelkedik a tengerszint. Egyes becslések szerint háromszáz év alatt bekövetkezhet ez.

Így aztán mindennek megakadályozására 60-80 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, amit a 2012-ig érvényben lévő kiotói jegyzőkönyv 5,2 százalékban határoz meg.

Mika János arra figyelmeztetett: a legveszélyeztetettebbek a szigetállamok; a Föld népességének a fele tengerparton él, vagy az annak gazdasági vonzáskörzetében. Nem az eddig megtörtént húsz centis szintemelkedés az érdekes, hanem az, hogy 2100-ig fél méter emelkedés várható.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást