Az összes létfontosságú szervét kioperálták - de túlélte

Infostart
2009. március 11. 12:00
Korszakos jelentőségű operációt hajtottak végre New Yorkban, amikor időlegesen eltávolították egy kislány létfontosságú szerveit, hogy így férjenek hozzá a hasában megbújó rákos daganathoz.

Egy hétéves lány túlélt egy úttörő operációt, amelynek során hat létfontosságú szervét távolították el időlegesen, hogy kivegyenek egy hatalmas rákos daganatot. Heather McNamara kedden hagyhatta el a New York-i Presbteryan gyermekkórházat, miután egy hónap alatt felépült a 23 órás operációból.

Az igen kockázatos beavatkozás során a lány a saját maga donorja volt, ilyet pedig eddig csak egyszer csináltak az orvostudomány történetében, és akkor is felnőtt emberen, egy 62 éves asszonyon.

A Tomoaki Kato sebész által vezetett csapat először kivette a lány gyomrát, hasnyálmirigyét, a lépét, a máját, valamint a belei egy részét. Az orvosok ezután fértek hozzá a lány hasában megbújó, krikettlabda nagyságú daganathoz.

A rák azonban már szétterjedt a gyermek szervezetében, és megfertőzte a lépét és a hasnyálmirigyét, amelyet mesterséges úton helyettesítettek. Így, a lépe nélkül hajlamosabb lesz a fertőzésekre, és cukorbeteg lesz, de rendesen fog tudni enni.

A beavatkozás olyan veszélyes volt, hogy a lány apját felkészítették arra, hogy esetleg a saját májával kell megmentenie a lánya életét.