Feltárták a nátha vírusának DNS-ét

Infostart
2009. február 14. 20:30
Úgy tűnik, nehezen kerül az emberiség birtokába olyan gyógyszer, ami hatásosan kezelné a náthát - egy csapat feltárta az összes, eddig ismert vírusvariáns DNS-ét, és arra jutottak, a nátha vírusai géneket tudnak cserélni és így újabb vírusmutánsokat létrehozni.

Sosem tűnik el életünkből a nátha, de a vírus DNS-ét föltárták, így idővel új kezelési módokat dolgozhatunk ki. A vírusnak jelenleg nincs ismert gyógymódja.

A csapat fényt derített a nátha mind a 99 ismert vírusfajtájának génjeire. Kiderítették, miként alakul ki a kórokozó, elkészítették családfáját és feltárták sebezhető pontjait. A kutatók azt remélik, sikerült fölfedezniük, miként van hatással az asztmára. Az első kutatások azt mutatták ki, hogyan fejlődnek ki a különböző vírusváltozatok.

A Marylandi Egyetem kutatója, Dr. Stephen Liggett szerint azért nincs a vírusnak hatásos ellenszere, mert eddig nem ismertük a génállományát. Ha a vírus kisgyermek korában megfertőz valakit, akkor könnyen asztmás lehet. A vírus variációi ráadásul ki tudják cserélni génjeiket, hogy újabb mutánst fejlesszenek ki - ez pedig azt is jelentheti, hogy sosem leszünk képesek hatékony ellenszert készíteni.

Ann Palmenberg, a Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatója szerint a természet nagyon sikeresen alakítja át újra és újra a vírusokat. Korábbi tanulmányok szerint viszont a gének cseréje és teljesen új vírusok kifejlődése egyszerűen nem lehetséges - a mostani tanulmány előtt csak pártucat vírus génjeit tudták módosítani.