A marihuána növeli a hererák kockázatát

Infostart
2009. február 9. 10:20
A gyakori vagy a hosszú időn át tartó marihuánahasználat növelheti a hererák kialakulásának esélyét - mutattak rá egyesült államokbeli kutatók.

Egy majdnem 400 ember részvételével végzett vizsgálat rámutat, hogy a rendszeres marihuánahasználat kétszeresére növeli a férfiaknál a daganattípust azokhoz képest, akik sosem éltek a könnyűdroggal. A kutatás eredményéről a Cancer című szaklapban számoltak be.

A kutatásba bevont 18 és 44 év közötti férfiak mindegyikénél diagnosztizálták a betegséget.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a "füvezőket" általában a hererák legagresszívabb fajtája támadja meg. Ráadásul, akik fiatalon éltek a világ legtöbb országában tiltott szerrel, azoknál háromszoros volt a kockázat.

A fiatal férfiak körében a hererák a leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés. Ráadásul a betegség előfordulása Európában és Észak-Amerikában sokkal gyakoribb, mint a világ más részein, a betegek száma pedig egyre emelkedik.

A kockázatokat növeli, ha a here korábban megsérült vagy ha a családban már előfordult a betegség.

A húsz évvel ezelőtt még gyógyíthatatlannak hitt betegség manapság jelentős százalékban gyógyítható. Tünetei között tartják számon, ha valamelyik herében egy fájdalommentes csomó alakul ki, ha megváltozik a here tapintása, ha tompa fájdalom érződik az alhasban vagy az ágyékban, a herezacskóban folyadékgyülem jelenik meg vagy a herében kényelmetlenség, fájdalom érezhető.