A delfinek a tengerek szakácsai

Infostart
2009. január 31. 10:00
A delfinek kiérdemlik a tengerek szakácsa nevet, hiszen vacsorájukat gondosan előkészítik. Egy etológiai vizsgálat szerint bonyolult tevékenységek sorozatával teszik a tintahalat alkalmassá a fogyasztásra.

A természetben élő palackorrú delfineket vizsgálva a kutatók megállapították, hogy a nőstények gondosan készítik elő a táplálékként szolgáló halakat, mielőtt megennék azokat, azaz kiváló szakácsok.

A Dél-Ausztráliában, a Spencer-öbölben végzett kutatás során az állatok viselkedését vizsgálták, a többi mellett azt, hogy milyen formában fogyasztják el a tintahalakat.

Kiderült, hogy a tintát gondosan távolítják el a zsákmány testéből, és a hal húsát is lehúzzák a csontról, mielőtt megennék. A kutatók többször is láttak egy nőstényállatot, amint előkészíti az ételét.

Mindezt bonyolult mozdulatok sorozatával tette meg, a többi mellett ütögette a halat ahhoz, hogy a tintát eltávolítsa. Előtte az orrával szorította a földhöz az állatot, majd egy ütéssel ölte meg.

A PLoS One című tudományos lapban megjelent beszámoló szerint a kutatók mindezt a delfinek igen fejlett agyával magyarázzák.