Visszafordíthatatlan a globális felmelegedés folyamata

Infostart
2009. január 27. 18:30
A klímaváltozás sok káros hatása immár visszafordíthatatlan, ha csökkentenénk valami módon a szén-dioxid-kibocsátást, a hőmérséklet akkor is ezer évig a korábbinál magasabb maradna - figyelmeztetnek amerikai tudósok. A jelentést az amerikai energiaügyi minisztérium rendelte meg.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha a szén-dioxid mennyisége tovább nő a légkörben, akkor még kevesebb csapadék hullana Dél-Európa már most is száraz vidékein, Észak-Amerikában, Afrika egyes részein és Ausztráliában.

Az óceánok ugyan hőelnyeléssel ma még lassítják a felmelegedést, de nemsokára már vissza fogják juttatni a meleget a légkörbe. Éppen ezért a politikusoknak sürgős lépéseket kellene kidolgozniuk a már okozott kár helyreállítása érdekében.

"Az embereknek meg kell érteniük, hogy ha most megállítanánk a szén-dioxid-kibocsátást, a klíma akkor is csak száz-kétszáz év múlva normalizálódna" - figyelmeztetett a kutatást vezető Susan Solomon.

A kutatás eredményét a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban tették közzé az amerikai kutatók.