Ha kevesebbet eszünk, okosabbak leszünk?

Infostart
2009. január 27. 22:00
A bevitt kalória csökkentése jótékonyan hathat a memóriára, legalábbis az idős embereknél, akiknél a memóriazavar szinte az öregedés velejárója - állapították meg német kutatók.

Ha nagyjából harmadával csökkentjük az elfogyasztott étel mennyiségét, azzal nemcsak súlyunkat csökkenthetjük, hanem a memóriánkat is segítjük - állítják német tudósok, akik ötven idősebb embernek biztosították az általuk kidolgozott diétát.

Három hónap elteltével memóriatesztet végeztettek velük, amely azt mutatta, hogy a képességük jelentősen javult.

A táplálkozás-szakértők ugyanakkor arra mutattak rá: a speciális étrend szakértő segítsége nélküli alkalmazása akár árthat is az egészségnek.

Az eredmények mindenesetre kecsegtetőek, és alapot adnak a további vizsgálatokra, az időskori memóriazavar ugyanis a demens betegek egyik legnagyobb problémája.

Ráadásul a kutatók még abban sem biztosak, hogy a kísérlet során alkalmazott étrend a legmegfelelőbb, ezért tovább vizsgálják, és ha kell, módosítják azt.

A felmérésben résztvevő, átlagosan 60 éves embereket három csoportba osztották. Az első csoport kiegyensúlyozottan táplálkozott, és annyi kalóriát vitt be a szervezetébe, mint korábban. A második hasonlóan étkezett, bár telítetlen zsírsavakból nagyobb mennyiséget fogyasztott, például sok olívaolajt vagy halat evett.

A kalóriabevitelét csak a harmadik csoport tagjainak csökkentették, ők ötvenen voltak.

Három hónap után az első két csoport eredményei között nem találtak különbséget, a harmadiknál azonban jelentős javulást észleltek a felmérés készítői.