Idén korábban jön a tavasz

Infostart
2009. január 22. 10:45
A klímaváltozás kihat az évszakok változására is: az idén majdnem két nappal korábban köszönt majd be a tavasz, mint általában - derült ki egy friss kutatásból.

A kutatók az Egyesült Államokban és Kanadában vizsgálták meg, hogyan változott az előző évszázadban a hőmérséklet. Kiderült, hogy ma 1,7 nappal korábban köszönt be a tavasz - de igaz ez a nyárra, az őszre és a télre is.

Ez azt jelenti, hogy a 20. századi átlagnál 1,7 nappal korábban mérik az év legmagavabb és legalacsonyabb hőmérsékletét is.

Bár azt még nem lehet pontosan tudni, mi lesz ennek a következménye, a tény mindenképpen aggasztó - hangsúlyozta a kutatásban részt vevő Alexander Stine, az amerikai Berlekey Egyetem munkatársa. Az évszakok ráadásul nem csupán korábban köszöntenek be, de melegebbek is - tette hozzá.

A Nature című lapban közölt beszámoló szerint az is aggasztó, hogy a trend nagyon szabálytalan, és a természet változékonyságával nem megmagyarázható. Nyilvánvalóan a globális felmelegedés - vagyis az emberi tevékenység következménye - figyelmeztetnek a kutatók, akik a jelenséget az északi és a déli féltekén is megfigyelték.

Az évszakok korábbi beköszönése egyébként a kutatókat is meglepte, ezt ugyanis egyetlen, a globális felmelegedést vizsgáló számítógépes modell sem jelezte.

"Vannak olyan dolgok, amelyeket szinte 'elvárunk' a globális felmelegedéstől, és olyanok is, amelyeket eszünkbe sem jutna összefüggésbe hozni vele" - fejtette ki Stine. Az első kategóriába sorolta, hogy a sarki jég egy kissé korábban kezd el olvadni, és egy kicsit később ismét vastagodni. Az viszont nem következik logikusan, hogy két nappal korábbra jöjjön előre az év legmelegebb napja.