Az ételtől is kaphatunk tüdőrákot?

Infostart
2008. december 30. 11:20
Az élelmiszeriparban széles körben használt adalékanyagok hozzájárulnak a tüdőrák növekedéséhez - állapította meg egy dél-koreai kutatás, amelyet egereken végeztek.

A húskészítmények, sajtok és üdítőitalok előállításánál is használják azokat a mesterséges foszfátokat, amelyekkel dél-koreai kutatók végeztek állatkísérleteket.

Vizsgálódásaik során tüdőrákos egerek ételébe keverték ezeket az adalékokat, méghozzá olyan arányban, ahogy azok az emberek által fogyasztott ételekben is előfordulnak. Kiderült, hogy az adalékok felgyorsították a tumor növekedését.

A nemzetközi tudományos élet ugyanakkor arra mutatott rá, hogy mindezt csak az egereken végzett kísérletekkel mutatták ki a dél-koreaiak, az eredményeket embereken még nem igazolták.

A foszfátok alapvető tápanyagot jelentenek az élő szervezetek számára. Az élelmiszeriparban azért használják ezeket, mert segítenek megőrizni az ételek víztartalmát, állagát.

Ha azonban túl sok mesterséges foszfátot fogyaszt valaki, az befolyásolhatja a sejtek működését. A kutatók rámutattak arra is: a modern étrendben a foszfátok mennyisége jelentősen nőtt.