Egerek gondoskodnak az erdő újjászületéséről

InfoRádió / MTI
2008. december 29. 09:31
Spanyol kutatók kis rágcsálók téli eleséggyűjtési szokásainak tanulmányozása közben arra rájöttek, hogyan járulnak hozzá az állatok az erdő fennmaradásához.

Két egérfajta szokásait vizsgálták. A nyugati vadegérét, amelynek súlya 18 gramm, és a közönséges erdeiegérét, amelyé 45 gramm. Mindkét fajta döntő részben makkot tárol az ínséges hónapokra.

A kutatók felfedezték, hogy bár mindkét fajta jobban kedveli a nagyobb méretű makkokat, számolniuk kell azzal, hogy nem bírnak el akkorát, amely meghaladja testsúlyuk 60 százalékát, ezért eszerint válogatnak.

Gyűjtőútjukon el-elhullajtanak egy-egy termést, vagy elfelejtik, hová rejtették azt és az így "elherdált" makkból megfelelő körülmények között új tölgyfa nő ki, mégpedig nem is egyféle, mivel a kicsi és a nagy makkok között genetikai különbségek is vannak - írta az El País című spanyol lap.

Ugyanakkor maga a tölgy is hozzájárul a természet sokféleségének, egyensúlyának megmaradásához, mivel az egereken kívül még sokféle vad él a terméséből. Ez közismert például a mókusokról, a vaddisznóról.

A tölgy "kulcsfa" - mondják a kutatók, mivel nemcsak élelmezi az állatokat, hanem odvaiban menedéket ad az éjszakai madaraknak is.