Az anyák szervezetben megtalálható D-vitamin mennyisége és az elvégzett császármetszések száma között vontak párhuzamot bostoni kutatók. A két éves kutatás során 253 nő szülését követték figyelemmel: közülük 43-nál kellett ilyen beavatkozást végezni.
A szakértők azt találták, hogy a megcsászározott nők 28 százalékának vérében literenként 37,5 nanomólnyi D-vitamin volt. Azok közül, akiknek a szervezetében ennél több volt a vitaminból, csupán 14 százaléknyinál kellett császármetszést végezni.
"Kutatásunk során azok a várandós anyák, akiknek szervezetében nem volt elegendő D-vitamin a szüléskor, négyszer nagyobb eséllyel estek át császármetszésen, mint azok, akiknek szervezete megfelelő mennyiségű vitamint tartalmazott" - mondta a kutatás vezetője, Michael Holick.
A szakértő megjegyezte: egy korábbi kutatás kapcsolatot talált a D-vitamin hiánya és a törzshöz közeli izmok gyengeségével. Ez segíthet megmagyarázni, miért nem képesek a nők természetes úton világra hozni gyermeküket.