Õsi viselkedésminta: mindenről az apa gondoskodik

Infostart
2008. december 19. 21:00
Több dinoszauruszfajnál is az apa költötte ki a tojásból a kicsinyeket - állapították meg kutatók fosszíliák elemzése után. Ez a magatartás egyes ma élő madárfajnál is megfigyelhető.

Három dinoszauruszfajnál, a Troodonnál, az Oviraptornál és a Citipatinál is a hímek feleltek a fészek őrzéséért és a fiókák kiköltéséért - derül ki a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból, amelyet amerikai kutatók készítettek, miután megkövesedett maradványokat elemeztek.

A fosszíliák tanulmányozása alapján a kutatók arra jöttek rá, hogy a 75 millió évvel ezelőtt élő dinoszauruszfajok hímjei több nősténnyel is párosodhattak, vagyis poligámiában éltek, majd a tojásokat egy nagy fészekbe gyűjtötték. A hímek maguk vigyáztak a tojásokra és ők is költötték ki a kicsinyeket. Egy fészekben akár 22-30 közötti tojás is lehetett. Erre utaló fosszíliákat találta az egyesült államokbeli Montanában, illetve Mongóliában.

A mostani madárfajok több mint 90 százalékánál megfigyelhető, hogy a hím részt vesz a fiatalok nevelésében, ez az arány az emlősöknél mindössze öt százalék.

Sok karakterjegyről azt gondoltuk, hogy kizárólag a madarakra jellemzőek, de most kiderült, hogy először a theropodák, vagyis a hüllőmedencéjű dinoszauruszok két lábon járó csoportjánál már megjelentek - közölte a Montana State egyetem paleontológusaa, Frankie Jackson.

A kutatók szerint a madarak a tollas, kisebb méretű dinoszauruszokból fejlődtek ki több mint 150 millió évvel ezelőtt.