Növelik a méhnyakrák kockázatát a termékenységi gyógyszerek?

Infostart
2008. december 11. 21:30
Egy izraeli kutatás szerint háromszor akkora a méhnyakrák kialakulásának a kockázata azoknál, akik valaha szedtek termékenységnövelő gyógyszert - ám a veszély még így is igen kicsi. Többen ráadásul meg is kérdőjelezik a vizsgálat eredményét.

Növelhetik a méhnyakrák kockázatát a teherbe esést elősegítő gyógyszerek egy tanulmány szerint. A petesejtnövesztő szereket már harminc éve használják a gyógyászatban. Most 15 ezer nőt vontak be egy kutatásba, akik harminc évvel ezelőtt szültek, és úgy találták, hogy náluk háromszor akkora a méhnyakrák kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek ilyen gyógyszert.

A kockázat még így is igen kicsi, de a kutatók úgy vélik, hogy azokta, akik mégis a kezelés mellett döntenek, megfigyelés alatt kell tartani. A becslések szerint hatból egy párnak akadnak problémái a termékenységgel a briteknél, és évente 34 ezer nő veti alá magát ilyen kezelésnek.

A jeruzsálemi Héber Egyetem oktatói 15 ezer nő rákos megbetegedéseire vonatkozó adatokat értékelték ki. Azon 567 nő közül, aki szedett peteérést elősegítő gyógyszereket, ötnél fejlődött ki méhnyakrák - ami háromszoros kockázatot jelent. A clomifén szedése pedig, ami az ösztrogéntermelést blokkolja, és így több petesejtet enged megérni, négyszeresére növeli ugyanezt a kockázatot.

Richard Kennedy, a Brit Termékenységi Társaság szóvivője nyugtatólag azt mondja, számos tanulmány nem talált kapcsolatot az említett gyógyszerek és a rák közt. Jodie Moffat, a Brit Rákkutató Központ munkatársa szerint a tanulmány nem vizsgálta a termékenységi gyógyszerek használatának történetét, és nehéz biztos következtetéseket levonni az eredményekből.