Milliárdokat költenének neves külföldi tudósok elcsábítására

Infostart
2008. december 11. 13:45
Több milliárd forintot tett félre a kormány arra, hogy neves külföldi tudósokat csábítson Magyarországra - mondta az InfoRádiónak Molnár Károly kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Az elsődleges cél, hogy a fiatal és sikeres magyar kutatók hazajöjjenek, de több ágazatban az európai élmezőnyt is elcsábítanák.

Célunk az, hogy egy-két évre jó nevű külföldi kutatókat hozzunk hazai laboratóriumokba, akik alapkutatásaikat nálunk végeznék - magyarázta a szakpolitikus. Az ügy érdekében több milliárd forint uniós pályázati pénzt különítettek el.

E kitűnő szakembereket esetében ugyanis nem csak az elég magas honoráriumot és a segédszemélyzet bérét kell megfizetni, hanem a kutatás hátteréül olyan magas színvonalú és persze drága infrastrukturális körülményeket kell teremteni, amilyent Franciaországban, vagy akár az Egyesült Államokban találnának - hívta fel a figyelmet.

A meglévő források 3-4 nemzetközi hírű tudós áttelepülését tennék lehetővé, remélhetőleg a jövő évtől kezdődően. A fejlesztések három kiemelt területre koncentrálnak: a gyógyszerkutatásra, a biotechnológiára és az infókommunikációra. A terveket azzal is összekötnék, hogy hazánk legyen az európai neutronkutatás centruma, és az ehhez szükséges infrastruktúrát kiépítsük - mondta el Molnár Károly.

A külhoni tudósok mellett a fiatal magyar kutatókat, illetve PhD-hallgatókat is itthon tartanák vagy hazacsábítanák. A tervek szerint körülbelül 10-20 fiatal kutatót tudnának egy-egy neves tudós mellett dolgoztatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást