Genetikai okai vannak az alkoholizmusnak

Infostart
2008. december 10. 09:30
Genetikai okai lehetnek az alkoholizmusra való hajlamnak, ráadásul nem is egy gén, hanem egész géncsoport okozhatja ezt. Mindezt azonban fölül tudják írni környezeti összetevők vagy épp a tudatos kontroll és a személyes akarat. Mindenesetre, aki anélkül iszik, hogy bármiféle fizikai hatást érezne magán, az általában nagyobb veszélynek van kitéve.

Már azelőtt ki lehet mutatni, ki hajlamos az alkoholizmusra, hogy kifejlődne nála a fizikai függőség, mivel a tudósok megtalálták a betegség genetikai alapjait. Az eredmények új gyógyszerek kifejlesztésében is a hasznára lehetnek a kutatóknak.

Robert Kennedy Jr., az alkoholizmussal vádolt amerikai politikuscsalád tagja 1997-ben úgy nyilatkozott: úgy érezte, eleve alkoholistának született, függősége nem olyasmi volt, ami kifejlődött, ő nem "vált" alkoholistává, hanem az volt.

Az alkoholizmus nemzedékeken át is öröklődhet, azt azonban nem tudni, hogy ez tényleg genetikai okoknak köszönhető vagy csupán a szocializációnak.

A kutatások szerint az alkoholizmus genetikai alapja az állatoknál is megvan. Az egyik laboratóriumban például van olyan egérfaj, amelyik ha választhat a víz és az alkohol közt, az utóbbit választja. Ez pedig náluk öröklődő szokás, amelyet a gének határoznak meg.

Mindezért azonban nem csupán egy bizonyos gén a felelős, hanem egy egész csoport, amelynek génjei bonyolult módon működnek együtt, de ezt is fölül tudják írni környezeti összetevők vagy épp a tudatos kontroll és a személyes akarat.

Az alkoholizmussal is kapcsolatban áll a 15-ös kromoszóma, amelyet eddig a nikotinfüggőséggel, a kemény dohányzással és így a tüdőrákkal hoztak kapcsolatba.