Megvalósul a rémálom: eltűnnek a férfiak?

Infostart
2008. december 9. 10:20
A férfiakat az elnőiesedés veszélye fenyegeti. Az ok: több ezer olyan vegyi anyagot használunk rendszeresen, amelyek megváltoztatják az emberek és az állatok viselkedését - figyelmeztetnek brit kutatók.

Kutatók azokra a szennyező anyagokra hívják fel a figyelmet, amelyek a női nemi hormont, az ösztrogént utánozzák. Ezen anyagok hatására több hal-, kétéltű-, madár- és hüllőfaj hím egyedei elnőisedtek, szervezetük tojássárga-fehérjét termel, ami normális körülmények között csak a nőstényekre jellemző.

A Chem Trust nevű környezetvédő csoport jelentése szerint ezek a veszélyes vegyi anyagok megtalálhatók az élelmiszerek csomagolásában, a tisztítószerekben, a műanyagokban, a szennyvízben és a festékekben, és a genitáliák deformitását, a spermiumok számának csökkenését - egyszóval a hímek elnőiesedését okozzák.

Különösen a halak vannak veszélyben. Egy másik kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nagy-Britannia folyóiban élő hímek fele mutatja már az elnőiesedés jeleit.

Bár a Chem Trust vizsgálata kizárólag a veszélyes vegyi anyagok állatokra vonatkozó hatását vizsgálta, a tanulmány szerzői szerint az eredmény aggasztó lehet az emberek számára is.

Éppen ezért sürgős lépéseket sürgetett a tanulmány egyik szerzője, Gywnne Lyons, aki korábban a brit kormány tanácsadója volt. "Ha a vadállat populáció összeomlik, akkor már késő lesz. Márpedig ha nincs elég hím, akkor ez be fog következni" - figyelmeztetett.