A klímaváltozás pusztította el a barlangi medvéket?

Infostart
2008. november 26. 21:41
Nem a vadászat, hanem az éghajlat lehűlése vezethetett a barlangi medvék kipusztulásához - állítja egy brit kutató.

A vegetáriánus étrendű európai barlangi medve nagy valószínűség szerint éhen halt a jégkorszakban, amikor táplálékénak nagy része egész egyszerűen eltűnt.

A leletek alapján Anthony Stuart, a brit történeti múzeum paleontológusa úgy becsüli, hogy a medvefaj 30 ezer évvel ezelőtt halhatott ki, akkor, amikor óriási környezeti változások mentek végbe. A barlangi medvék az európai kontinensen Spanyolországtól egészen az Urálig húzódó területen éltek, ám annál keletebbre a hideg éghajlat miatt már nem kerestek maguknak élőhelyet.

Annak ellenére, hogy súlyuk elérte a 400 kilogrammot is, a barlangi medvék vegetáriánusok voltak, és nagy valószínűség szerint ez lett a vesztük. A klíma lehűlésével ugyanis erőteljesen lecsökkent a táplálékul szolgáló növényzet mennyisége és minősége.

Más, abban a korban élő emlősök azonban sikeresen átvészelték a klímaváltozást, és a foltos hiéna, a gyapjas mamut, az óriásszarvas és a barlangi oroszlán csak néhány ezer évvel később pusztult ki, akkor, amikor a jégmezők visszahúzódtak és melegedés vette kezdetét.