Az ételekhez való viszonyunkat is befolyásolják a gének

Infostart
2008. november 22. 18:04
Felerészben öröklött tulajdonságok határozzák meg, hogy egy ember milyen ételeket részesít előnyben - állapították meg dán tudósok.

Korábban a szakemberek azt mondták: az vagy, amit megeszel. Később hallani lehetett azt is: az vagy, amit az anyád evett. A legutóbbi dániai kutatási eredmény szerint viszont pontosabb úgy fogalmazni: amilyen vagy, olyat eszel; a gének ugyanis kulcsszerepet játszanak az étrend alakításában.

A Koppenhágai Egyetem tudósai hatszáz ikerpárt vizsgáltak, megpróbálva elkülöníteni az öröklött tényezőket és a környezet befolyását. A szakemberek azt tapasztalták, hogy ezek hatása különbözőképpen érvényesül a férfiaknál és a nőknél.

Az egypetéjű női ikrek esetében elmondható, hogy ha az egyikük szereti a gyümölcslevet vagy a tojást, akkor valószínűleg ikertestvére is ugyanígy viszonyul ezekhez az élelmiszerekhez; ez azonban nem bizonyult igaznál a fiúk esetében.

A gyümölcsök, zöldségek, burgonya, hal, baromfi és az édességek szeretete elsősorban azoknál az ikerpároknál volt megfigyelhető, akiket együtt neveltek fel.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az ételekhez való viszonyulást majdnem felerészben a genetika, az öröklött tényezők határozzák meg, de a gyerekkori környezetnek is jelentős a befolyása.

Az eredményeket a szakemberek az amerikai táplálkozástudományi társaság folyóiratában jelentették meg.