Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legújabb rokonunk: a kenguru

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztrália jelképe, a kenguru a mai Kína területén alakulhatott ki, és meglepő módon genetikailag közel áll az emberhez - állapították meg ausztrál kutatók.

A kormányzati támogatásból működő Centre of Excellence for Kangaroo Genomics (CEKG) tudósai először térképezték fel teljes egészében az erszényes emlősök teljes génállományát, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az állatok meglehetősen közel állnak az emberhez.

"Számos különbség tapasztalható, nekünk ebből-abból egy kicsit több van, másból egy kicsit kevesebb, de végül is sok gén azonos bennünk, és közülük többnek még a sorrendje is megegyezik. Azt hittük, hogy a gének teljesen össze lesznek keveredve, de épp ellenkezőleg. Az ember genomjának szép nagy darabjai ott csücsülnek a kenguru genomjában" - hangsúlyozta Jenny Graves, a CEKG igazgatója.

Korábbi ismereteink szerint a kenguruk és emberek legközelebbi közös őse 150 millió éve élt. Összehasonlításképpen: az egér és az ember közös elődje 70 millió éves.

A kenguruk vélhetően a mai Kína területén alakultak ki, de először Amerikába, majd onnan Ausztráliába és a déli sarkvidékre vándoroltak (ebben az időben a Pangea nevű óriáskontinens darabjai még nem távolodtak el teljesen egymástól).

"A kenguruk rendkívül sok információval szolgálnak arról, hogy milyenek voltunk úgy 150 millió éve" - tette hozzá Graves.