Több emberrel végez a szmog, mint az autóbalesetek

Infostart
2008. november 14. 10:30
A légszennyezettség csökkentésével több életet lehetne megmenteni Dél-Kaliforniában és a San Joaquin-völgyben, mint ha leállítanák az összes autót, így megszűnnének a közlekedési balesetek ebben a két térégben - állítja egy új tanulmány.

A vizsgálat arra kereste a választ, hogy milyen költségei vannak a légszennyezettségnek az Egyesült Államok szmog által leginkább sújtott két régiójában. Az eredmény elgondolkoztató, eszerint ugyanis a talajközeli ózonra és a szálló részecskékre vonatkozó szövetségi határérték betartása esetén 28 milliárd dollárt lehetne megtakarítani az egészségügyi költségek csökkenése, a kevesebb iskolai és munkahelyi hiányzás, valamint haláleset révén.

A végeredmény fejenként 1.600 dolláros költséget állapított meg a San Joaquin-völgyben és 1.250 dollárosat Dél-Kaliforniában a légszennyezettség miatt.

A probléma nagyságának érzékeltetése végett a Kaliforniai Egyetem kutatói összegyűjtötték, hányan haltak meg a két területen közlekedési balesetben: két évvel ezelőtt 2.521-en. Keringési betegség 3.812 ember halálát okozta - ennek jelentős része a szakemberek szerint elkerülhető lenne a légszennyezettség jelentős csökkentésével.

A kutatásban résztvevő Jane Hall úgy fogalmazott: sokan úgy vélik, hogy Kalifornia nem engedheti meg magának a nagytakarítást, a valóságban azonban a levegő csapnivaló minősége évi 28 milliárd dollárral terheli meg az állam gazdaságát. Mindenesetre a szövetségi határértékek betartásához 50 százalékkal kellene csökkenteni a légszennyezettséget Kaliforniában, amit nem lesz könnyű teljesíteni.

A részletes adatok szerint ha ez megtörténne, az említett két területen 3.860-nal kevesebben halnának meg fiatal korban, 3.780 nem végzetes szívrohammal lenne kevesebb, évente 470 ezerrel kevesebb munkanap esne ki, 1,2 millió iskolai nappal együtt, a gyerekcsőszökön pedig 112 millió dollárt spórolnának a szülők. Mindemellett 2 millióval csökkenne a felső-légúti megbetegedések száma.