Átírta a történelmet a gyapjas orrszarvú

InfoRádió / MTI
2008. november 13. 20:00
Német régészek egy csoportja rekonstruálta egy gyapjas orrszarvú koponyáját, amely Türingiában élt 460 ezer évvel ezelőtt. Ezek az állatok már sokkal korábban bevándoroltak Ázsiából Európába, mint azt korábban feltételezték.

A Coelodonta tologoijensis vagy más néven gyapjas orrszarvú koponyáját egy száz évvel ezelőtt megtalált, tizenkétéves rinocérosz 50 darab koponyacsontjából kiindulva rekonstruálták.

Európa legrégebbi orrszarvúmaradványairól van szó - közölte Ralf Dietrich Kahlke, a weimari székhelyű Senckenberg Kutatóintézet tudósa.

Az állat 1700 kilót nyomhatott, két hatalmas tülke volt az orra fölött, afrikai leszármazottjához, a jelenleg élő orrszarvúhoz hasonlóan, és testét sűrű, hosszú szőr borította, amellyel élőhelyének jeges klímájához alkalmazkodott.

Mostanáig úgy gondolták, az orrszarvú negyvenezer évvel ezelőtt élt Európában, a maradványok azonban azt bizonyítják, hogy annál jóval korábban megjelentek.

A 460 ezer éves leletekből arra is következtetni lehet, hogy Európában akkoriban dermesztően hideg volt, és kevés csapadék hullott, mivel ez a faj olyan területeken élt, amelyekre ez a jellemző.