Nagyobb eséllyel lesz szívbeteg, aki keveset alszik

Infostart
2008. november 11. 20:00
Nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség azoknál az embereknél, akik magas vérnyomással küzdenek, ugyanakkor nem alszanak eleget - állapította meg egy japán kutatás.

A Jichi Orvostudományi Egyetem kutatói több mint 1200, magas vérnyomással küzdő, 33 és 97 év közötti ember alvási szokásait vizsgálták négy éven keresztül.  A résztvevők testére olyan szerkezetet erősítettek, amely egész nap mérte vérnyomásukat.

A vizsgált időszakban 99 embernél következett be szívroham, szélütés vagy szívleállás okozta halál.

A megállapítások szerint 68 százalékkal magasabb a kockázata a szívbetegség kialakulásának annál, aki kevesebb mint hét és fél órát alszik naponta. Szintén rizikót jelent, ha valakinek nem csökken a vérnyomása alvás közben.

A legnagyobb kockázatot a szívbetegségre az jelenti, ha a két tényező egyszerre valósul meg, vagyis az illető keveset alszik és vérnyomása állandó magas szinten marad az éjszaka folyamán. A kutatás vezetője, Kaouo Eguchi szerint ebbe a csoportba kevés ember tartozik, ők pedig könnyen azonosíthatók.

Tudósok szerint, ha valaki keveset alszik, akkor szervezetének, így az érrendszernek is kevesebb ideje van a regenerálódásra.

Az alváshiányt már több betegséggel kapcsolatba hozták, így a cukorbetegséggel, az elhízással és a koszorúér-betegségekkel.

Szakértők a gyermekeknek 10-11, a tinédzsereknek 9, míg a felnőtteknek 7-8 óra alvást javasolnak.