Hiperaktivitásra utalhat a kisgyerek sérülése

Infostart
2008. november 8. 18:00
Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra utalhat, ha egy kisgyermek fejsérülést szenved - állapították meg amerikai szakemberek. Az állapot nem a sérülés miatt alakul ki, az összefüggés fordított: a hiperaktív gyerekek sokkal több kockázatot vállalnak.

A Utahi Egyetem kutatói több mint 62 ezer olyan brit gyermek adatait vizsgálták át, akikkel 1988 és 2005 között történt valamilyen baleset. Azt tapasztalták, hogy a kétévesnél fiatalabb korukban fejsérülést szenvedők esetében kétszer gyakrabban állapítottak meg később hiperaktivitás-zavart, azokhoz képest, akiket elkerültek a balesetek. Az égési sérültek esetében 70 százalékkal növekedett a későbbi diagnózis valószínűsége.

A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a figyelemhiányos gyerekek gyakrabban és nagyobb kockázatot vállalnak, könnyebben belemennek a veszélyes helyzetekbe.

A hiperaktivitás-zavarban szenvedőkre jellemző, hogy képtelenek tartósan összpontosítani a figyelmüket, és kontrollálni a késztetéseiket. Nagy-Britanniában legtöbbjüket a ritalin nevű szerrel kezelik, de a kormány gyógyszerészeti tanácsadó testülete szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy csak a legkezelhetetlenebb gyermekeknek szabadna ezt a készítményt adni, és nekik is csak ötéves kor felett.

Nincs széles körű egyetértés a figyelemhiányos tünetegyüttes előfordulási gyakoriságáról, az Egyesült Királyságban a becslések szerint az 5-15 év közötti fiúk 3,5 százalékára, a lányok kevesebb, mint egy százalékára jellemző az állapot.