Minden második áldozatát elpusztítja a TBC legveszélyesebb típusa

Infostart
2008. november 7. 08:59
Szinte semmi nem használ azoknak a TBC-s betegeken, akik a kór egy különösen ellenálló fajtájában szenvednek. A pácienseket egy különleges hatóanyag-kombinációval kezelik, az emberek felét mégsem tudják megmenteni.

A tuberkolózis hagyományos gyógyszeres kezelésre nem reagáló fajtáját nemrég fedezték fel az Egyesült Államokban, Kaliforniában, ahol 1993 és 2006 között tizennyolc olyan esetet regisztráltak, ahol a betegség ezen különösen veszélyes fajtája fordult elő.

A többféle gyógyszeres kezelésnek ellenálló TBC (angol nevén MDR TB) ellenáll a leggyakrabban a tüdőbetegség ellen használt antibiotikumnak, de a kórnak van egy még veszélyesebb formája is, ami minden más antibiotikummal szemben is rezisztens (XDR TB).

A kaliforniai vizsgálat kiderítette, hogy az MDR TB-esetek kevesebb mint 1 százaléka volt XDR TB, viszont a súlyosabb betegség megelőző fázisába került betegek aránya folyamatosan emelkedett az évek során.

Dél-koreai kutatók most arra a következtetésre jutottak, hogy a gyakori halálozás a MDR TB-ben szenvedő betegek nem megfelelő kezelésének következménye.

A kutatási eredményekből kiderül az is, hogy az egyre hatékonyabb kezeléseknek köszönhetően mind kevesebben halnak meg a tüdőbetegség legveszélyesebb fajtájában, a halálozási arány azonban még mindig 49 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon évente 9 millióan kapják el a TBC-t, az esetek 5 százalékánál áll ellen a kórokozó a leggyakrabban használt antibiotikumoknak. 2006-ban az MDR-es esetek száma 489 ezer volt, míg az XDR-eseké 40 ezer.