Nem a kézmosástól függ, mennyire koszos a kezünk

Infostart
2008. november 4. 20:00
Tudta, hogy százötven fajta baktérium van a tenyerén? Kutatók százkét tenyéren 4700 különböző baktériumfajra bukkantak, ebből csak ötféle fordult elő mind az 51 résztvevő tenyerén. Átlagosan a jobb és a bal tenyér baktériumállománya csak 17 százalékban egyezik meg.

A nők tenyerén többféle baktérium van, mint a férfiakén, de még utóbbiaknál is jóval többet találtak, mint ahogy azt várták - állítja egy amerikai tanulmány. Egy tipikus tenyéren százötven fajta baktérium lakik, de hogy pontosan melyek, az személyenként igencsak megoszlik.

A kutatás vezetője, Dr. Noah Fierer elmondta: százkét tenyéren 4700 különböző baktériumfajra bukkantak. Közülük csak ötféle fordult elő mind az 51 résztvevő tenyerén. Átlagosan a jobb és a bal tenyér baktériumállománya csak 17 százalékban egyezik meg.

Azért lehet a nők tenyerén többfajta baktérium, mert a férfiak bőre savasabb, ez pedig kevésbé kellemes környezet a számukra - hívta fel a figyelmet Dr. Fierer. Ezen felül az izzadásban vagy a hormontermelésben mutatkozó különbségek is közrejátszhatnak ebben. Sőt az is, hogy a férfiak és a nők másmilyen kozmetikumokat használnak.

A tanulmány szerint a kézmosásnak nincs nagy befolyása tenyerünk baktérium-háztartására; egyes fajok megritkulnak, mások megszaporodnak kézmosás után. Az antibakteriális szerekkel való kézmosás viszont hatásos lehet egyes betegségek elkerülésében.

A baktériumok nagy többsége ugyanakkor veszélytelen, mi több, még betegségek ellen is véd. A tenyér baktériumállománya háromszor olyan változatos, mint például az alkaré és felülmúlta a száj és a bél baktériumgazdagságát is.