Négyszer annyian fogadnak arra, hogy van Isten

Infostart
2008. november 4. 21:00
Négyszer annyian szavaznak eddig Isten létére egy angol fogadóirodánál, mint amennyien úgy gondolják, hogy nem létezik a Mindenható. A bukméker ötvenezer fontot, azaz 16 millió forintot veszíthet az ügyön. Az egyik bizonyíték az "isteni részecske" létének igazolása lenne, ami a jelenleg nem üzemelő nagy hHadronütköztetőre vár.

Négy-egyre vezetnek az Isten létezésére fogadók egy angol oldalon. A Paddy Powernél szeptemberben kezdtek el fogadni a kérdésre, ami évszázadok óta foglalkoztatja a filozófusokat.

Ekkor indult el a részecskeütköztető is a svájci-francia határon. A fizikusok azt remélik, ennek segítségével végre eldőlhet, létezik-e az "isteni részecske".

Egyes elképzelések szerint az eredeti nevén Higgs-részecskének nevezett jelenség ad tömeget az anyagnak. Kezdetben 20:1 arányban fogadtak arra, hogy a jelenség létezik, majd ez megnőtt, és 33:1 lett. A több milliárd dolláros részecskeütköztető ezután viszont leállni kényszerült.

A Paddy Power fogadásába azonban egyre többen szállnak be azt követően, hogy a londoni buszokon ateista kampány indult, ellensúlyozandó a sok vallási hirdetést. "Talán nincs is Isten" - hirdetik a szkeptikusok a járműveken. A Paddy Powernél csak négyszer annyian tippelnek Isten létére, mint amennyien valószerűtlennek tartják azt.

Bizonyítékra várnak

A bukméker ötvenezer fontot bukhat el, ha bebizonyosodik a Higgs-részecske létezése. A Paddy Power szóvivője szerint Isten létezését tudósoknak is be kellene bizonyítaniuk, és független szakértőknek is meg kellene erősíteniük, mielőtt bárkinek is fizetnek.

A filozófiai-teológiai kérdésről az idéntől lehet fogadni a Paddy Powernél. Az viszont már a 17. században kiderült, hogy érdemes Isten létezésével kapcsolatban fogadást kötni.

A Paddynél lehet fogadni az anglikán egyház következő vezetőire és a XVI. Benedeket követő pápára is. 

A francia filozófus, Blaise Pascal úgy érvelt: ugyan Isten létezését nem tudjuk teljes körűen megokolni, mégis érdemes vallásos életet élni, mivel sok mindent nyerhetünk, ha halálunk után kiderül, hogy igazunk volt, ellenben veszíteni semmit nem veszíthetünk.

Azt, hogy az isteni részecske léte mennyiben bizonyítaná Isten létét, és miként hozható összefüggésbe a Teremtővel a nevén túl, eddig nem részletezték a fizikusok.