Új felfedezések a mellrákkal kapcsolatban

Infostart
2008. október 31. 07:00
Megtalálták az okát, miért válik sok mellrákos ellenállóvá az egyik leghatásosabb gyógyszerrel, a tamoxifennel szemben. Ugyancsak jó hír, hogy egyes, a kezeléssel során jelentkező fájdalmas mellékhatások a kezelés sikerét jelzik.

A gyógyszeres kezelésre nem reagáló mellrákos nők ezrei reménykedhetnek, mivel kiderítették, miért váltak gyógyszerrezisztenssé. A kutatók remélik, hogy a felfedezés új kezelési eljárások kifejlesztéséhez vezethet.

A mellrákosok fele idővel ellenállóvá válik a tamoxifennel szemben, amely a mellrák kezelésére és a betegség kiújulása ellen szolgál. Eddig az orvosok nem tudták mire vélni ezt.

Habár csak az esetek egyharmadánál használják, a tamoxifent mégis az egyik leghatásosabb gyógyszerként tartják nyilván, amelyet 45 ezren szednek Nagy-Britanniában.

A tanulmány eredményei abban is segíthetnek, hogy gyorsabban diagnosztizálják azokat a pácienseket, akiknél nem hat tovább a tamoxifen, és így orvosaik hamarabb módosítani tudják a kezelést.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a fájó ízületek és a forró kivörösödések jó hírrel szolgálnak a rákosoknak, mivel azt mutatják, hogy a kezelés hatásos. Akiknél ugyanis felléptek ezek a mellékhatások a tamoxifenes kezelés közben, azoknál tíz százalékkal kisebb eséllyel újult ki a rák, mint akiknél nem.

Ezek a mellékhatások ugyanis azt mutatják, hogy a gyógyszer megakadályozza, hogy a rákos sejtek ösztrogénhez jussanak, amely így nem segíti őket a növésben.