Vastüdőre kapcsolt tüdő - áttörés a szervátültetésben

Infostart
2008. október 30. 10:45
Brit orvosok végrehajtották Nagy-Britannia első olyan tüdő-transzplantációját, amelynek során az átültetendő szervbe géppel pumpálták az oxigént és a vért, hogy élő maradjon a beültetésig.

Az észak-walesi Kenneth Collins volt az első beteg a szigetországban, aki egy újító eljárás alkalmazásával jutott új tüdőhöz. A szervet Svédországban távolították el a donorból, majd onnan szállították Manchester egyik déli városrészébe, ahol a helyi klinikán beültették azt az 55 éves férfiba.

A szállítás során a hagyományos módon, jéggel óvták meg a szervet a károsodástól, a megérkezése után azonban 13 órára egy különleges készülékre kapcsolták, amely vért, oxigént és más gázokat pumpált a tüdőbe, egészségesen tartva azt addig, amíg a beteget felkészítették az orvosok a beavatkozásra.

A szervet egy 14 órás műtét során ültették be az 55 éves férfi szervezetébe. A beavatkozás hét héttel ezelőtt volt, a páciens pedig jól van.

Az eljárás azért különleges, mert a tüdő az emberi szervezeten kívül legfeljebb négy-öt órán át képes olyan állapotban maradni, hogy még beültethető, ebben az esetben azonban összesen 16 órán át tudták élő szervként megtartani az orvosok.

Az eljárás segítségével nőhet a szervátültetések száma, hiszen gyakran azért nem kerül sor a műtétre, mert az érkező szerv már nem alkalmas a beültetésre.